recepty hľadaj top10
Predkrmy a chuťovky
Hummus

pridal: AntiBarbie-08.07.2007

suroviny

225g cícer (alebo 1plechovica)
2ks cesnak (strúčiky)
1-1 a 1/2ks citrón
125ml olej olivový
1PL tahini (pasta zo sézamových semienok)
alebo 3PL sézam (zomletý)
soľ
čierne korenie mleté

postup

Hummus je predkrm známy predovšetkým v arabských krajinách.

 

Ak máte čas, použite suchý cícer. Jeden balíček má obvykle 450g, takže namočte zhruba 1/2 bal. tejto strukoviny do vody na 12hod. Potom cícer uvarte (nesoľte) a vôbec sa nečudujte, ak cícer nebude úplne mäkký. Nechajte ho trochu ochladiť. Potom uvarený cícer (bude vážiť tak 400-500g ) odkvapkajte, ale vodu si odložte!  

 

Ak nemáte čas použijte cícer z plechovice (425g).

 

Cícer dajte do mixéra a pridajte k nemu prelisované strúčiky cesnaku, olivový olej, citrónovú šťavu z 1 až 1 a 1/2 citróna, Tahini pastu alebo sézamové semienka zomleté na prášok, príp. aj kôru z 1/2 citróna.

 

Všetko premixujte. Dochuťte soľou, čiernym korením a pridajte trochu vody v ktorej sa cícer varil. Mixujte ďalej až kým nevznikne hladká, krémová konzistencia.

 

TIP: Ak máte chuť experimentovať, môžete pridať aj 10ml oleja z lieskových orieškov či tekvicových semien, dodajú úžasnú arómu. 

Podávajte ako predjedlo, s Pita chlebom a grilovanou zeleninou, či na opečených toustoch alebo s knacke-brodom.

Dobrú chuť!

svisiace recepty:
Baklažán na rošte
Foul medammas (Bôb po egyptsky)
Zemiačková polievka zo strukovinového vývaru