recepty hľadaj top10
Torty a zákusky
Jablková torta

pridal: Stanley-01.12.2007

suroviny

100g cukor práškový (cesto)
1bal cukor vanilkový (cesto)
2ks vajce (cesto)
2PL voda (teplá - cesto)
1PL rum (cesto)
80g múka hrubá (cesto)
na špic noža kypriaci prášok do pečiva (cesto)
5-6ks jablká (nastrúhané)
2dl mlieko (krém)
2PL puding v prášku (vanilkový - na krém)
120g cukor práškový (krém)
120g maslo (krém)
1/2bal cukor vanilkový (krém)
poleva čokoládová (alebo nastrúhaná čokoláda)
prípadne smotana na šľahanie

postup
Žĺtky vymiešame (rozmixujeme) s práškovým a vanilkovým cukrom do penista, potom pridáme teplú vodu a rum a mixérom vymiešame na hladko. Z bielkov si urobíme tuhý sneh a spolu s múkou s kypriacim práškom a snehom zľahka zamiešame.

Tortovú formu (priemer 26 cm) si vyložíme alobalom, namastíme ho a rovnomerne naňho dáme postrúhané jablká a zalejeme pripraveným cestom a pečieme v stredne vyhriatej rúre do ružova.

Po upečení a vychladnutí si korpus prevrátime  - jablká budú navrchu a vrátime naspäť do formy. Potrieme pripraveným krémom, ktorý necháme v chlade stuhnúť (cca 2 hodiny) a potom polejeme čokoládovou polevou (alebo len posypeme strúhanou čokoládou) a ozdobíme šľahačkou.

Krém: 
v časti mlieka si vymiešame 2 PL pudingu, vlejeme do zvyšku mlieka a uvaríme hustý puding. Medzitým si vymiešame maslo s práškovým cukrom a spolu s vychladnutým pudingom na hladko vymixujeme a natrieme na korpus.