recepty hľadaj top10
Ryby
Treščie filé pod zemiakovou perinou

pridal: AntiBarbie-09.12.2007

suroviny

8ks rybie filé (kocky z tresky)
6ks zemiaky (veľké)
2ks mrkva
1ks cibuľa (veľká)
1ks citrón
špenát (listy alebo kelové listy, čerstvé)
200g syr tvrdý (Parmezán, Pecorino alebo akýkoľvek iný)
200ml smotana kyslá (alebo šľahačka)
100ml mlieko kyslé (alebo obyčajné polotučné)
8PL olej olivový (extra virgin)
petržlenová vňať (alebo bazalka)
rozmarín (mletý)
citrónová tráva mletá
muškátový orech mletý (príp. aj muškátový kvet)
čierne korenie mleté
soľ

postup

Zdravé a delikátne jedlo pre 6 osôb:

Nechaj (čiastočne) rozmraziť filé z Tresky. Očistené zemiaky daj variť do osolenej vody. Dve hrste špenátových listov spar na sitku (alebo obar vo vode cca 6 kelových listov bez stredu) bude to trvať len pár minút. 

Nakrájaj cibuľu na drobno, mrkvu na menšie kúsky. Na 3 lyžiciach olivového oleja podus cibuľu a potom na nej sprudka opeč mrkvu. Zmes osoľ a posyp čiernym korením.

Smotanu zmiešaj s mliekom, sušenými bylinkami (petržlenová vňať alebo bazalka, rozmarín, citrónová tráva) a nechaj chvíľu odstáť. /Ak máš čerstvú vňať alebo bazalku použiješ ju neskôr./ Ochutenú smotanu pridaj k cibuli s mrkvou a nechaj prevrieť. Odstav z ohňa, nastrúhaj na hrubo syr a odšťav citrón. Syr a citrónovú šťavu pridaj k zmesi.

Uvarené zemiaky a sparené listy nechaj odkvapkať. Rozohrej rúru na 230 stupňov. Každý kúsok filé nakrájaj na 3 hrubé pásy.

Na dno väčšej zapekacej misy nalej 2 lyžice oleja a vystel ho zelenými listami. Na listy poukladaj polovicu rybieho filé. Filé osoľ, okoreň a zalej 1/2 smotanovo-syrovo-zeleninovej zmesi. /Teraz použi čerstvú vňať alebo bazalku - nasyp ich na zmes./ Na vrch poukladaj druhú časť zelených listov a zvyšné pásy filé. Nezabudni ich okoreniť a osoliť. Zalej ich zvyšnou časťou zmesi. /Opäť čerstvé bylinky./

Vychladnuté zemiaky roztlač vidličkou, osoľ ich, posyp muškátovým orechom, pridaj 3 lyžice oleja a dobre vymiešaj. Všetko prikry pripravenou zemiakovou perinou a kompletnú misu vlož do rúry na cca 20-30 min., kým nebude povrch zlatistý.