recepty hľadaj top10
Polievky
Demikát

pridal: AntiBarbie-02.01.2008

suroviny

1,5l voda (z varených zemiakov, halušiek, cestovín...)
250g bryndza (stačí falošná - kravská)
250ml smotana kyslá
100g slanina s mäsom (oravská)
2ks zemiaky (nie sú nevyhnutné)
1ks cibuľa (veľká, pokrájaná najemno)
3PL olej
1PL rasca (drvená)
1ČL paprika mletá červená
soľ
petržlenová vňať (stačí sušená)

postup

Demikát je polievka zo slovenskej ľudovej kuchyne, ktorý (tak ako mnoho iných tradičných jedál) vznikol zúžitkovaním zvyškov. Klasicky sa naň používa s voda z uvarených halušiek, či zemiakov (pár z nich môže vo vode ostať). Ja som použila vodu z gnocchi-ov.

Domácu slaninku nakrájame nadrobno a osmažíme na suchom dne polievkového hrnca tak, aby pustila všetok tuk. Potom pridáme cibuľku nakrájanú na drobno a podusíme ju do mäkka. Potom hrniec odstavíme z ohňa a necháme ochladnúť.

Medzitým do pripravenej zemiakovej vody pridáme drvenú rascu, červenú papriku a ak v nej ostali nejaké zemiaky, roztlačíme ich. Potom vodu zohrejeme, posypeme petržlenovou vňaťou a odstavíme. 

Keď slaninka s cibuľou vychladnú, primiešame k nim rozdrobenú bryndzu (ktorá sa nesmie variť, aspoň keď chcete aby si zachovala probiotiká) a neskôr aj kyslú smotanu. Všetko na hladko vymiešame.

Nakoniec k bryndzovej zmesi postupne primiešame zohriatu vodu.

Polievku servírujeme s krutónkami z čierneho chleba: Čierny chlieb pokrájame na malé kocky a opražíme na troške rozohriateho oleja.

svisiace recepty:
Delikátny demikát s ovsenými vločkami