250g múka hladká (cesto) |
150g palmarín (cesto) |
80g cukor práškový (cesto) |
2ks vaječný žĺtok (cesto) |
1bal cukor vanilkový (cesto) |
citrónová kôra (z 1 citróna, na cesto) |
2,5dl mlieko (plnka) |
100g cukor práškový (plnka) |
1bal cukor vanilkový (plnka) |
100g orechy vlašské (plnka) |
100g piškóty (plnka) |
citrónová kôra (z 1/2 citróna, na plnku) |
1dl rum (plnka) |
poleva čokoládová |
Z múky, masla, cukru, vaj. žĺtkov, vanilk. cukru a nastrúhanej citrónovej kôry vypracujeme cesto, ktoré potom naplníme natenko do formičiek a dáme upiecť (v teplovzdušnej rúre na 175°C cca 15 minút).
Do hrnca dáme variť mlieko, keď príde do bodu varu, pridáme práškový a vanilkový cukor a premiešame. Odstavíme nabok, pridáme mleté orechy, rozdrvené piškóty, nastrúhanú citr. kôru a rum a dobre premiešame.
Upečené košíčky naplníme plnkou a zalejeme čokoládovou polevou a na vrch každého košíčka dáme vlašský orech (príp. iné ozdoby) ešte keď je poleva teplá, aby neskôr neopadali.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |