recepty hľadaj top10
Koláče
Štedrák

pridal: Liv-18.01.2008

suroviny

1dl mlieko
20g droždie / kvasnice
3ČL cukor kryštálový
300g múka polohrubá
trochu soľ
1dl olej
mlieko (podľa potreby)
tvaroh (tvaroh. plnka)
cukor kryštálový (tvaroh. plnka)
cukor vanilkový (tvaroh. plnka)
vaječný žĺtok (tvaroh. plnka)
pomleté orechy vlašské (orech. plnka)
cukor kryštálový (orech. plnka)
cukor škoricový (orech. plnka)
mak mletý (maková plnka)
cukor kryštálový (maková plnka)
cukor vanilkový (maková plnka)
orechy vlašské (na ozdobu)
hrozienka (na ozdobu)
marhule sušené (na ozdobu)

postup
Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások.
Do misky dáme preosiatu polohrubú múku, soľ, olej, kvások, podľa potreby vlažné mlieko a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť prikryté obrúskom.
Po vykysnutí cesto na pracovnej doske vyvaľkáme do kruhu a preložíme na vymastený plech a potrieme striedavo plnkami (je dobré plnky dávať na koláč pomocou mikroténových sáčkov) a ozdobíme ovocím.
Kraje koláča potrieme olejom, celý koláč popicháme nožom alebo vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry (165°C) na cca 20 - 25 minút (teplovzdušná rúra).