recepty hľadaj top10
Morčacie mäso
Morčacie prekladané slaninkou

pridal: AntiBarbie-26.01.2008

suroviny

750g morčacie mäso (prsia)
150g slanina s mäsom (oravská) (tzv. domáca)
2ks cesnak (strúčiky)
1/2bal tymián
1ČL soľ
1ČL čierne korenie mleté
citrónová kôra (z 1/2 citróna)
citrónová šťava (trošička - nie je nevyhnutná)
2PL olej olivový

postup

Tento recept som vytvorila v nedeľu, keď nám na prípravu obeda – rozmrazila som morčacie rezne - ostala len jedna lyžička soli. V chladničke bol našťastie zvyšok dobre nasolenej domácej oravskej slaniny, ktorá pri pečení nielen pustila šťavu, ale mäsko aj osolila. Napriek tomu, že je toto jedlo veľmi chutné, ostalo diétne.

 

Tymián rozdrvíme v mažiariku so soľou a čiernym korením. Pretlačíme cesnak a spolu s citrónovou kôrou (šťavou) a olivovým olejom zamiešame do zmesi. 

Mäso zbavíme šliach, nakrájame na hrubé rezne a na povrchu tuhšej strany urobíme zárezy, do ktorých votrieme bylinkovú zmes. 

Oravskú slaninku nakrájame na tenké plátky. Pár kúskov dáme na dno zapekacej misy, na ne uložíme pár kúskov mäsa, postup opakujeme. Misu zakryjeme a vložíme na 30min. do rúry vyhriatej na 260 stupňov. Potom teplotu znížime na 200stupňov, mäso oblejeme šťavou, ktorú pustilo a zakryté pečieme ďalších 20-30min. 

Servírujeme s pečenými zemiakmi a ovocným džemom.

svisiace recepty:
Zapekané rezne so zemiakmi