recepty hľadaj top10
Ostatné dezerty
Šišky

pridal: zuzu-31.01.2008

suroviny

1kg múka polohrubá
40g droždie / kvasnice
4ks vaječný žĺtok
80g cukor práškový
100g maslo
2PL rum
250g džem
1kg cukor vanilkový
citrónová kôra
mlieko
soľ
olej

postup
Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru, pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ, rum a toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto.
Keď cesto hádže bubliny a nelepí sa na nádobu ani na varešku, trocha ho pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska. Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vypražíme aj z druhej strany.
Hotové vyberieme, uložíme na čistý hodvábny papier alebo servítku, aby sa zbavili zbytočného tuku, a posypeme vanilkovým cukrom.
Podávame s marhuľovým lekvárom.
svisiace recepty:
Fánky