recepty hľadaj top10
Hovädzie mäso
Moussaka

pridal: tetka Nora-03.02.2008

suroviny

2-3ks baklažán
500g hovädzie mäso chudé (mleté)
2ks cibuľa (stredné)
2ks cesnak (strúčiky, nadrobno pokrájané)
2ks paradajky (väčšie, nadrobno pokrájané)
3PL kečup
2PL petržlenová vňať (nadrobno nasekaná)
soľ
čierne korenie mleté (podľa chuti)
2ks vajce
300g jogurt biely veľký
1PL parmezán (alebo ľubovolný strúh. syr)

postup

Baklažány očistíme od šupky, nakrájame na tenké plátky a opečieme na veľkej suchej panvici do hnedasta. Odložíme nabok.
Do suchej horúcej panvice pridáme pomleté hovädzie mäso, opekáme za stáleho miešania do hnedasta asi 5 minút.
Medzitým pripravíme nadrobno nakrájanú cibuľu a keď je mäso opečené, pridáme ju spolu s cesnakom do panvice. Opäť za občasného miešania pečieme asi 5 minút. Keď je zmes v panvici dohneda opečená, pridáme na menšie kocky pokrájané paradajky, kečup, soľ a korenie. Za občasného miešania opekáme asi 20 minút. Zmes by mala byť hustejšej konzistencie, lepivá.
Medzitým rozohrejeme trúbu na 180°C, ľahko vymastíme ohňovzdornú misu olivovým olejom, spodok aj boky.
Naspodok misy poukladáme polovicu opečených baklažánových koliesok, nato pridáme hotovú mäsovú zmes, navrch opäť opečené baklažánové plátkov. Teraz rozšprudľujeme s troškou soli 2 celé vajcia, pridáme jogurt a dohladka zatrepeme zmes, ktorou polejeme v mise uložené baklažány s mäsom. Dáme piecť do vyhriatej trúby na 40 až 45 minút.
Nastrúhaný syr pridáme na posledných pár minút, alebo ním posypeme jedlo až na tanieri.

svisiace recepty:
Moussaka so zemiakmi