400g ryža (guľatá) |
375ml hrášok sterilizovaný konzerva |
1ks pór (stredne veľký) |
olej (na dno hrnca) |
soľ |
voda |
Ryžu na viackrát premyte vo vlažnej vode.
Pórik nakrájajte na krúžky, dajte do sitka a dobre premyte vodou, aby sa zbavil nečistôt.
V hrnci rozohrejte olej, pridajte pórik, premiešajte, dobre osoľte a nechajte dusiť pod pokrievkou, až kým nezmäkne. Potom pridajte dobre odkvapkanú ryžu, premiešajte a keď sa začne prichytávať o dno, prilejte vodu v takom množstve, aby o milimeter presiahla povrch ryže. Pridajte odkvapkaný hrášok z konzervy, opatrne všetko spolu premiešajte, tak aby ste nenarušili prichytenú ryžu na dne. Hrniec prikryte pokrievkou a na miernom plameni nechajte ryžu variť cca 20-30min.
Zeleninu môžete obmieňať. Namiesto pórika môžete použiť červenú cibuľu, či mladú cibuľku, namiesto hrášku kukuricu, či hociakú mrazenú zeleninu.
Tip: Zamiešajte do takejto ryže akékoľvek kúsky mäsa (pripraveného na prírodno) a pochutíte si na skvelom rizote.
![]() ![]() ![]() ![]() |
svisiace recepty: |
|