recepty hľadaj top10
Koláče
Veľkonočný plnený vrkoč

pridal: Liv-16.02.2008

suroviny

500g múka polohrubá
200-250ml mlieko (teplé)
150ml olej
40g droždie / kvasnice
2ks vaječný žĺtok
2PL cukor práškový
soľ
1ks vajce (na potretie)
3PL orechy vlašské (orechová plnka)
3PL cukor práškový (orechová plnka)
1bal cukor vanilkový (orechová plnka)
3PL mak mletý (maková plnka)
3PL cukor práškový (maková plnka)
3PL orechy lieskové (oriešková plnka)
3PL cukor práškový (oriešková plnka)
1PL kakao (oriešková plnka)

postup
Z 50 ml mlieka, 2 PL práškového cukru a 40 g droždia si pripravíme kvások.
Do preosiatej múky pridáme žĺtka, kvások, soľ, olej a zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť cca 40 minút.
Pokiaľ nám cesto kysne pripravíme si plnky.
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú samostatne rozvaľkáme na užší a dlhší pás, ktorý potrieme olejom, posypeme pripravenou plnkou a zrolujeme do rolády.
Zo všetkých troch rolád upletieme vrkoč, ktorý položíme na vymastený plech (alebo na mastný papier), potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme a pečieme v predhriatej rúre cca 30 minút.