1l šťava z kyslej kapusty |
cca 1l voda |
1 hrsť huby sušené (suchohríby) |
250ml smotana na šľahanie |
alebo 500ml smotana na varenie |
soľ |
3-5dg múka hladká (zásmažka) |
3PL olej (zásmažka) |
2dl mlieko (zásmažka) |
cestoviny (domáce) |
Hríby namočíme do 1/2 litra vlažnej vody na 20 minút.
Do 3-litrového hrnca dáme variť šťavu s vodou, namočenými hríbami a štipkou soli. Necháme zovrieť a ešte 20 minút povaríme. Potom vyskúšame, či sú hríby uvarené.
Pripravíme bledú zásmažku: do malého kastrólika dáme rozohriať olej (stačí, keď pokryje dno). Stiahneme teplotu na minimum a postupne prisypávame hladkú múku a rýchlym miešaním ju spracujeme na hladkú kašičku bez hrudiek. Zápražku neprestávame miešať, pridáme teplotu a necháme ju chvíločku prehriať, až nezačne bublinkovať. Potom ju rozriedime studeným mliekom (alebo vodou) - takmer celé ho nalejeme na zápražku a rýchlo rozmiešame metličkou.
Nakoniec zápražku prilejeme do polievky, dobre premiešame a povaríme. Pridáme domácu cestovinu (u nás sa používa taká trhaná, na nepravidelné tvary) a 5 min. povaríme. Na záver pridáme smotanu, dobre premiešame a minutku povaríme.
Pozn.: Polievku môžete uvariiť aj s kapustou (viď doluuvedený obrázok), v tom prípade však nepridávajte žiadnu cestovinu.
![]() ![]() |