recepty hľadaj top10
Koláče
Veľkonočný baránok

pridal: Liv-18.02.2008

suroviny

40g droždie / kvasnice
50ml mlieko (vlažné)
1ČL cukor kryštálový
500g múka polohrubá
50g cukor práškový
200ml mlieko (vlažné)
75g maslo (rozpustené)
1ks vajce
1bal cukor vanilkový
1ČL soľ
citrónová kôra (strúhaná)
100g hrozienka
1ks vajce (na potretie)
cukor práškový (na posypanie)

postup
Kvások:
Rozdrobené droždie zmiešame s mliekom, 1 ČL cukru a necháme vykysnúť.

Cesto:
Múku, cukor, vanilk. cukor, soľ, vajce, mlieko, maslo, citr. kôru a vykysnutý kvások dáme do väčšej misky.
Zmes vymiešame na hladké cesto tak, aby sa odlepovalo od stien misky. Pridáme hrozienka a premiesime.
Povrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto podľa potreby na 30 - 90 minút.
Z vykysnutého cesta odoberieme 1/4. Zo zvyšku cesta tvarujeme malé guľaté slimáky. Z odloženého cesta vyformujeme hlavu, ucho, nohy a chvost.
Jednotlivé kúsky kladieme na vymastený plech tesne vedľa seba do podoby baránka. Nakoniec baránka potrieme vajíčkom, dáme na plechu ešte trochu podkysnúť a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme asi 40 minút pri teplote asi 180 - 200°C.