recepty hľadaj top10
Pizza
Pizza domáca (lat. Piczus Domesticus)

pridal: Bady-08.01.2011

suroviny

500g múka polohrubá (cesto)
1ČL soľ (cesto)
1ČL cukor kryštálový (cesto)
1 kocka droždie / kvasnice (cca 42 g - cesto)
1PL olej (cesto)
paradajkový pretlak
olej
cesnak (prelisovaný)
oregano (sušené)
napr. šunka (na povrch)
olivy (bez kôstok - na povrch)
šampióny (na povrch)
syr tvrdý (strúhaný - na povrch)

postup

Z uvedeného množstva surovín urobíte 2 veľké pizze.

 

Príprava kvásku:

Do 1 dl vlažnej vody dáme kvasnice a cukor. Rozmiešame a dáme na teplé miesto bez prievanu (napr. elektrická rúra zapnutá na najnižší stupeň) 5-10min. Ak dovtedy kvások nevykysne (t.j. nenapení sa na cca o 1/2 väčší objem) môžeme ho vyhodiť a začať odznova, pretože kvasnice boli zlé.

 

Príprava cesta (začneme počas kysnutia kvásku):

Múku dáme do väčšej misy (najlepšie plastovej - tá udrží teplo), aby v nej mohlo neskôr cesto nakysnúť, primiešame soľ, kvások a olej. Cesto začneme miesiť a pomaly pridávame vlažnú vodu, postupne až cca 1 dl tak, aby cesto nebolo sypké ale držalo spolu a nebolo tvrdé a tiež aby sa nelepilo na ruky. Cesto miesime v rukách asi 10 min. a keď je dobre premiesené, poprášime múkou nádobu v ktorej bude kysnúť, vložíme do nej bochník cesta, prikryjeme čistou suchou látkovou utierkou a opäť uložíme na teplé miesto bez prievanu. Do 45 min. by malo cesto vykysnúť na zhruba 2-násobný objem (v elektr. rúre vykysne cca do 30 min.).

Vykysnuté cesto vyberieme z misy, a znova poriadne premiesime asi 10 min. aby sme z neho dostali von všetok vzduch. Cesto rozdelíme na 2 bochníky a prikryté odložíme na 30 min.

 

Príprava pizze:

Rúru rozohrejeme na 230°C.

Očistíme a prelisujeme cesnak, ktorý v miske zmiešame s olejom a osolíme.

Dosku na vaľkanie poprášime múkou a 1 bochník cesta rozvaľkáme do kruhu na asi 2 mm (to však závisí od toho, aké hrubé cesto máte radi). Ja osobne mám rád tenké, chrumkavé, na ktorom vynikne chuť ingrediencií na povrchu - jednoducho pizzu na taliansky spôsob.

Plech na pečenie obrátime dnom nahor, kde uložíme rozvaľkané cesto. Cesto až po okraj potrieme paradajkovým pretlakom, posypeme oreganom a posolíme. Ďalej už na vrch naukladáme to čo máme najradšej, šunka a salámy sa dávajú na spodok, syry na vrch, medzitým môžu byť olivy, šampióny, či ananás, orechy... jednoducho to na čo máte chuť.

 

Pečenie pizze: 

Plech s pripravenou pizzou vložíme na spodok rozohriatej rúry a pečieme cca 13 min. Upečenú pizzu vytiahneme z rúry a jej okraje potrieme pripraveným cesnakovým olejom.

 

Pozn.: Horeuvedený latinský názov je samozrejme len vymyslený - z recesie :o)))

svisiace recepty:
Chrumkavá pizza