5ks zemiaky (veľké, pekné, valcovité) |
3ks cibuľa (veľké) |
200g šampióny |
200ml mlieko kyslé (acidofilné) |
príp. 200ml smotana kyslá |
100ml mlieko (na zriedenie plnky - podľa potreby) |
100-200g slanina s mäsom (oravská) |
50ČL syr tvrdý |
10PL olej (slnečnicový) |
petržlenová vňať (čerstvá) |
soľ |
čierne korenie mleté |
Poznámka: Budete potrebovať špáradlá, alebo špajgle!
Kúpime veľké, pekne rovnomerne oválne a čerstvé (tvrdé a bezklíčkové) zemiaky. Umyjeme ich povrch kefkou (šupu necháme) a dáme variť do veľkého hrnca s osolenou vodou. Po zovretí stiahneme planeň na minimum a povaríme ich 20-30 min. Keď budú polomäkké, scedíme z vody a necháme úplne vychladnúť.
Po vychladnutí ich prekrojíme na polovice a vyberieme z každej vnútro tak, aby nám zostali lodičky, cca 8mm hrubé. Zemiakové vnútro odložíme, lodičky zvnútra osolíme, okoreníme a necháme stáť.
Slaninku pokrájame na kocky a necháme popražiť na suchej panvici, kým nepustí šľavu a nezmäkne. Do panvice pridáme 5 polievkových lyžíc oleja, cibuľu pokrájanú nadrobno, osolíme a podusíme ju do sklovita. Pridáme na tenké pásiky nakrájané šampióny, okoreníme, prilejeme acidofilné mlieko (kedysi sme ho volali kefír) a podusíme do zmäknutia. Pridáme zemiakové vnútro, dobre premiešame, v príp. potreby zriedime mliekom a povaríme.
Nakrájame tvrdý syr na štvorčeky a petržlenovú vňať nadrobno. Petržlenovú vňať zamiešame do zmesi.Každú lodičku naplníme teplou zmesou a na vrch zmesi spodnej lodičky uložíme syr (ten pri zapekaní zlepí obe polovice). Potom zhora spodnú lodičku priklopíme druhou, hornou naplnenou lodičkou a oba konce zemiaku prichtíme špáradlom. Ak máte oravskú slaninku, alebo bravčový bok nakrájaný na tenké plátky, možete ho zavinúť okolo zemiaku.
Do jenskej misy nalejeme zvyšok oleja, zemiaky natesno poukladáme dovnútra - vedľa seba. Rozohrejeme rúru a zemiaky ešte zapekáme cca 20 min.
Servírujeme ich ešte horúce a kyslým mliekom a čerstvým šalátom, alebo paradajkami.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |