2dl mlieko (vlažné) |
1PL cukor práškový |
15g droždie / kvasnice |
300g múka hladká |
1ks vajce |
1dl olej |
štipka soľ |
2PL hrozienka (vopred namočené v rume) |
mandle (sekané, podľa chuti) |
2PL mlieko (na potretie venca) |
2PL džem (marhuľový, na potretie) |
mandle (sekané, na ozdobu) |
hrozienka (na ozdobu) |
ovocie (sušené, na ozdobu) |
Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.
Múku preosejeme a pridáme do nej vajíčko, olej, soľ, kvások a zvyšné mlieko. Všetko spolu spracujeme na hladké cesto a necháme nakysnúť na cca 30 minút. Potom do cesta primiešame hrozienka a mandle a zase necháme kysnúť cca 40 minút.
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na tri časti, z každej vyvaľkáme dlhý šúľok a upletieme vrkoč, ktorý stočíme do tvaru venca a dáme na plech a ešte necháme pokysnúť cca 30 minút. Vrch venca potrieme mliekom a dáme piecť (teplovzdušnú rúru nepredhrievame). Pečieme asi 25 - 35 minút.
Po upečení veniec polejem prevarenou marhuľovou marmeládou s 1 PL vody a ozdobíme podľa fantázie, hrozienkami, mandľami a sušeným ovocím, napr. ananás, alebo papája.
![]() ![]() |