recepty hľadaj top10
Koláče
Veľkonočný veniec

pridal: Liv-15.03.2008

suroviny

2dl mlieko (vlažné)
1PL cukor práškový
15g droždie / kvasnice
300g múka hladká
1ks vajce
1dl olej
štipka soľ
2PL hrozienka (vopred namočené v rume)
mandle (sekané, podľa chuti)
2PL mlieko (na potretie venca)
2PL džem (marhuľový, na potretie)
mandle (sekané, na ozdobu)
hrozienka (na ozdobu)
ovocie (sušené, na ozdobu)

postup

Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.
Múku preosejeme a pridáme do nej vajíčko, olej, soľ, kvások a zvyšné mlieko. Všetko spolu spracujeme na hladké cesto a necháme nakysnúť na cca 30 minút. Potom do cesta primiešame hrozienka a mandle a zase necháme kysnúť cca 40 minút.
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na tri časti, z každej vyvaľkáme dlhý šúľok a upletieme vrkoč, ktorý stočíme do tvaru venca a dáme na plech a ešte necháme pokysnúť cca 30 minút. Vrch venca potrieme mliekom a dáme piecť (teplovzdušnú rúru nepredhrievame). Pečieme asi 25 - 35 minút.
Po upečení veniec polejem prevarenou marhuľovou marmeládou s 1 PL vody a ozdobíme podľa fantázie, hrozienkami, mandľami a sušeným ovocím, napr. ananás, alebo papája.