recepty hľadaj top10
Hovädzie mäso
Mäsové guľky v balkánskej omáčke

pridal: AntiBarbie-17.03.2008

suroviny

1kg mäso mleté (hovädzie, chudé)
6ks cesnak (väčšie strúčiky)
4ks vajce
3ks pečivo (suché)
3ks cibuľa (veľká)
mlieko (na namočenie pečiva)
3ks cibuľka jarná
soľ
čierne korenie mleté
4PL olej (najlepšie palmový)
1ks paradajkový pretlak
350g paradajkovo-zeleninová zmes (PINDUR - Podravka)
olivy (čierne, bez kôstok)

postup

Pečivo namočte do vlažného mlieka a kým zmäkne, pripravte si všetky ingrediencie.

Cibuľu nakrájajte nadrobno, cibuľku a olivy na krúžky, cesnak pretlačte.

V hlbokej panvici rozohrejte paradajkový pretlak, pridajte olivy, a paradajkovo-zeleninovú zmes, dobre premiešajte, nechajte prevrieť a odstavte.

Na teflónovej panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu, soľ a poduste ju do sklovita.

Do väčšej misy dajte mleté mäso, vajcia, poriadne mliekom namočené pečivo, pretlačený cesnak, nakrájanú cibuľku, soľ a čierne korenie a všetko dobre premiešajte a vypracujte na homogénnu zmes.

Potom dvoma veľkými servírovacími vidličkami postupne tvarujte guľky a ukladajte ich do panvice na dusenú cibuľu. Až bude panvica plná, prikryte ju pokrievkou a guľky v nej krátko poduste, aspoň zo štyroch strán. Hotové ich preložte do panvice s balkánskou omáčkou. Postup opakujte.

Malo by vám vzniknúť aspoň 24 stredne veľkých, šťavnatých a neodolateľte chutných guliek, ktoré nasýtia aj celú rodinu.

Toto jedlo podávajte s knedľou, či ryžou, alebo len s balkánskou omáčkou.