recepty hľadaj top10
Vianočné pečenie
Biskupský chlebíček

pridal: AntiBarbie-13.07.2007

suroviny

250g múka polohrubá
1/2bal kypriaci prášok do pečiva
alebo 5g droždie / kvasnice
soľ (štipka)
150g hrozienka (príp. iné sladké ovocie)
120g marhule sušené (príp. iné svieže ovocie)
80g ananás sušený (kocky) (príp. iné veľmi sladké ovocie)
1/2ks pomaranč (príp. iné čerstvé ovocie)
5cl rum
1/2ČL vanilková esencia
citrónová šťava
100g cukor kryštálový
125g maslo
3ks vajce
múka hrubá
3PL kokos strúhaný

postup

Nepotrebujete všetky druhy ovocia! Dôležité je zachovať pomer chutí a množstvo jednotlivých druhov sušeného ovocia: 

- ovocie sviežej chuti - 120g (napr. marhule, brusnice, čerešne)

- sladké ovocie - 150g (napr. hrozienka)

- veľmi sladké ovocie - 80g (napr. ananás, papája, príp. slivky, figy, datle)

- čerstvé ovocie - 1ks (napr. banán, mäkké jabĺčko, mandarínka, pomaranč). 

Kombinácie ovocia závisia od vašej fántázie, ich zložením ovplyvníte chuť chlebíčka.

Hrozienka a na menšie kúsky nasekané ostatné ovocie namočte do vody s 5 cl rumu, marhule do vody s troškou citrónovej /príp. limetkovej/ šťavy, ananás do vody s vanilkovou esenciou, kým nezmäknú. Vo väčšej miske zmiešajte múku, s práškom do pečiva a soľou. Maslo s cukrom vymiešajte a postupne pridávajte vajíčka a pripravenú múku. Na hladko vymiešajte a pridajte namočné a odkvapkané ovocie, na menšie kúsky nakrájaný pomaranč. Zľahka premiešajte a dajte do chladu.

Rozohrejte rúru na 180 stupňov. Truhličkovú formu vymastite tukom na pečenie a vysypte hrubou múkou. Cesto rovnomerne nalejete do formy (trošičku viac cesta môže byť iba v rohoch) a povrch zľahka poprášte strúhaným kokosovým orechom. Formu dajte do rúry a pečte 45 min. na 180tich stupňoch. Priebežne kontrolujte a v príp.potreby zakrývajte alobalom, aby sa vrch chlebíčka nespálil.

Či je už upečený najlepšie skontrolujete, keď zapichnete špajglu do cesta. Po vybratí z rúry chlebíček vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.