recepty hľadaj top10
Zaváraniny
Kvašáky

pridal: Stanley-09.08.2008

suroviny

5l voda (nálev)
1/2bal rasca (nálev)
1ks nakladač Deko (nálev)
3ks bobkový list (nálev)
1/2bal čierne korenie celé (nálev)
20dg soľ (nálev)
6kg uhorky
8dg cesnak
1kg cibuľa
30dg mrkva
1ks chren (väčší)
kôpor

postup

Uhorky s pokrájanou zeleninou a všetkými koreninami naložíme do väčších pohárov (2 l alebo 4 l), kôpor dáme na spodok pohára a zalejeme nálevom.
Na poháre použijeme umelohmotné viečka na uzavretie a navrch na uhorky dáme drevenú alebo umelohmotnú speru, aby sa nám počas kvasenia netlačili uhorky von z pohárov.
Ponecháme ich na teple a svetle až kým nám nezačnú kvasiť, potom ich uložíme do tmavej a chladnej miestnosti.
Uhorky pri kvasení budú zakalené. Až keď sa vyčistia sú dobré na konzumáciu. Po vyčistení sa môžu hneď konzumovať, ale vydržia v chlade a tme dlhšiu dobu, a to aj 2 - 3 mesiace.

Nálev: 
5 l  vody, 1/2 balíka rasce, 1 ks Zelko alebo Deko, 3 ks bobkový list, 1/2 balíka, celé čierne korenie, 20 dkg soli - všetko spolu uvariť a nechať vychladnúť.