250g múka hladká |
5g kypriaci prášok do pečiva (na špičku noža) |
1g soľ (trochu) |
1g vegeta |
250g tvaroh |
250g tuk rastlinný |
2ks zemiaky (uvarené v šupke) |
3PL smotana na šľahanie |
1ks vajce (na potretie) |
Dáte variť zemiaky v šupke.
Do nádoby vložíte: múku, soľ, vegetu, tvaroh a rastlinný tuk.
Uvarené a očistené zemiaky nastrúhate do vyššie spomenutej nádoby a premiešate. Pridáte prášok do pečiva. Vypracujete cesto a necháte odstáť prinajmenšom dve hodiny.
Povykrajujete pagáče ľubovolnej veľkosti (Najlepšie tak, aby sa jeden pagáč dal zjesť na jeden hryz. 1:1).
Poukladáte na papier na pečenie, ktorý už leží na plechu.
Potriete rozšľahaným vajcom.
Pečiete v rúre na 200°C asi 15 minút.
Odporúčam ako záhryz k suchému odrodovému vínu. Napríklad rízlingu vlašskému.