recepty hľadaj top10
Vianočné pečenie
Ľadové rezy (študentská pečať)

pridal: Liv-19.07.2007

suroviny

200 /250/g kokosový tuk (alebo cera)
250 /312/g cukor práškový (alebo trstinový pomletý)
60 /75/g kakao (alebo karob)
100 /125/g mlieko sušené (ja dávam sójové)
100 /120/g orechy vlašské (posekané)
50 /62/g brusnice sušené (alebo hrozienka)
prípadne ovocie kandizované
2 /3 malé/ks vajce
piškóty
rum (na namáčanie piškót)
alebo džús (pre detskú verziu)

postup

Jeden z mojich najobľúbenejších a celkom jednoduchý!

 

Na celé bal. tuku - 250g pridávame väčšie množstvá ingrediencií, ktoré sú v zátvorkách!

 

Kokosový tuk (alebo Ceru) rozpustíme vo vodnom kúpeli. 

Kakao (alebo karob - s ním sa nám to zdalo ešte chutnejšie), cukor a suš. mlieko spolu premiešame a pridávame k rozpustenej Cere. Ďalej pridáme posekané orechy, brusnice alebo hrozienka a iné... a premiešame.
Vyberieme z vodného kúpeľa a keď trochu ochladne, primiešame po jednom vajcia. Miešame až kým sa nevytvorí pekná, lesklá a homogénna masa. 

Formu (ja používam formu na srnčí hrbát) vyložíme fóliou, dno pokryjeme vrstvou masy, na to poukladáme vrstvu piškótiek narýchlo namočených v rume. Pre detskú verziu použijeme džús, napr. brusnicový, ríbezľový alebo pomarančový.

Opakujeme až po vrch - navrchu zakončíme piškótami (bude to vlastne spodok dezertu).

Niekoľko hodín to necháme tuhnúť v chladničke (alebo mrazničke). Po vychladení môžme vybrať z formy aj s fóliou.

Krájame na cca 1-2cm plátky pred podávaním, najlepšie je to vychladené.
Ja to najradšej skladujem v mrazničke, po vybratí sa dá bez problémov odkrojiť aj jesť, a vydrží to tam dlhooo... teda pokiaľ to nezjete... ;-)