600g múka hladká (cesto) |
250g cukor práškový (cesto) |
100g tuk rastlinný (cesto) |
3ks vajce (cesto) |
4PL med (cesto) |
1ČL škorica mletá (cesto) |
1/2ČL soda bikarbona (cesto) |
orechy vlašské (plnka) |
mandle (plnka) |
hrozienka (plnka) |
ovocie kandizované (plnka) |
lekvár (plnka) |
čokoláda (plnka) |
slivky sušené (plnka) |
1ks vajce (na potretie) |
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme bochníček, ktorý na chvíľku odložíme do chladničky.
Medzitým si posekáme orechy a mandle (alebo lieskovce, podľa chuti) a prichystáme si aj hrozienka, lekvár (najlepšie slivkový), kandizované ovocie a polámanú čokoládu.
Cesto si rozdelíme na 3 časti. Každú rozvaľkáme a potrieme lekvárom, posypeme orechami, mandlami, hrozienkami, kandizovaným ovocím a kúskami čokolády. Stočíme do rolády a potrieme rozšľahaným vajcom.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
Po vychladnutí zabalíme do alobalu a dáme odležať do Vianoc, presne ako medovníčky a krájame postupne.![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |