recepty hľadaj top10
Koláče
Bábovka - 3 varianty

pridal: AntiBarbie-27.01.2009

suroviny

250g múka hrubá
200g cukor kryštálový (jemný krystáľ, príp. práškový)
alebo 200g cukor trstinový (3.varianta)
100g hrozienka
alebo 100g marhule sušené (2.varianta)
alebo 1ks banán (3.varianta)
4ks vajce
1dl mlieko (alebo voda, izbovej teploty!)
1dl olej
1ks kypriaci prášok do pečiva
1PL maslo
1ks cukor vanilkový
alebo 2ks cukor škoricový (3.varianta)
kakao (1.varianta)
50g čokoláda (na varenie - 2.varianta)

postup

MOZAJKOVÁ BÁBOVKA -1.varianta:

Múku, cukor, vanilkový cukor a kypriaci prášok spolu dobre premiešame. Pridáme k tomu žĺtka (bielka oddelíme do šľahacej misy), olej a mlieko a vymiešame na hladké, homogénne cesto. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta.

 

Formu na bábovku vymastíme maslom, alebo nejakým tukom na pečenie a vysypeme hrubou múkou, aby sa na ňu bábovka neprilepila. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Do jednej primiešame kakao, do druhej hrozienka. Do pripravenej formy rovnomerne nalejeme najskôr bielu (hrozienkovú) a potom nalejeme stredom kakaovú časť cesta. (Na reze bábovkou tak vytvorí krásny mozajkový vzor).

 

Rúru predhrejeme na 160-180 stupňov, vložíme formu s cestom a pečieme 35-40 min. Pravidelne sledujeme, aby sa bábovka nespálila, nakoniec špajglou vyskúšame, či už je upečená aj vo vnútri. Vyberieme a necháme vo forme vychladnúť. Vyberieme z formy a cez malé sitko posypeme práškovým cukrom.

 

MARHUĽOVO-ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA - 2.varianta: FOTO PRÍPRAVY DOLU

Skôr než primiešame sneh z bielkov, pridáme do cesta (na malé kúsky nakrájané a vopred namočené) sušené marhule. Pridáme sneh, nalejeme do formy a ďalej postupujeme klasickým spôsobom až do upečenia.

 

Pripravíme si čokoládovú polevu: vo vodnom kúpeli roztopíme na miernom ohni čokoládu na varenie s troškou mlieka (príp. čokoládovú polevu podľa návodu). Nalejeme na povrch bábovky.

 

BANÁNOVO-ŠKORICOVÁ BÁBOVKA - 3.varianta: FOTO DOLU

Namiesto kryštáľového použijeme trstinový cukor a namiesto vanilkového, 2 balíčky škoricového cukru.

 

Po vypracovaní cesta jemne primiešame na menšie kocky nakrájaný banán, nalejeme do formy a ďalej už postupujeme podľa pôvodného receptu.

svisiace recepty:
Bábovka z pudingových práškov
Šľahačková bábovka