recepty hľadaj top10
Ostatné bezmäsité jedlá
Strapačky

pridal: zuzu-28.01.2009

suroviny

1kg zemiaky (cesto)
300g múka hladká (cesto)
soľ (cesto)
150g slanina
masť
250g bryndza
smotana kyslá

postup

Strapačky môžeme podávať s bryndzou, tvarohom, taveným syrom, alebo kyslou kapustou.

 

Očistené surové zemiaky najemno postrúhame, pridáme soľ, múku a zamiesime cesto.

Do veľkého hrnca dáme vodu, osolíme a necháme zovrieť.

Cesto pretlačíme cez hrubé strúhadlo (alebo prípravkom na halušky) do vriacej vody, premiešame a uvaríme. Keď vyjdú na povrch, hneď ich vyberieme dierkovanou vareš­kou, polejeme opraženou slaninou pokrájanou na kocky a roztopenou masťou, posypeme bryndzou, tvarohom alebo taveným syrom a dobre premie­šame. Podľa chuti môžeme strapačky poliať aj kyslou smotanou. Pred podávaním ich ešte na povrchu posypeme škvarkami z opraženej slaniny.

 

Príprava kyslej kapusty na strapačky:

Kapustu pokrájame na malé kúsky a podusíme asi 15-20 minút. Mäkkú kapustu zľahka primiešame k uvareným strapačkám a nakoniec ich posypeme opraženou slaninou.