4ks vajce (cesto) |
100ml olej (cesto) |
100ml mlieko (cesto) |
200g cukor práškový (cesto) |
200g múka polohrubá (cesto) |
1ks kypriaci prášok do pečiva (cesto) |
1ks šľahačka v prášku (1. krém) |
150ml mlieko (1. krém) |
2ks smotana kyslá (2x250g 1. krém) |
1ks cukor vanilkový (1. krém) |
8dl voda (2. krém) |
2ks zlatý klas (2. krém) |
200g cukor kryštálový (2. krém) |
1 a 1/2bal šumienka (2. krém) |
Žĺtky s cukrom vymiešame do penista, pomaly pridáme olej, mlieko a múku s práškom do pečiva. Potom pridáme sneh z bielkov, a zľahka zamiešame. Cesto dáme na vymastený, pomúčený plech (strednej veľkosti) a upečieme v mierne vyhriatej rúre.
Práškovú šľahačku rozmiešame v mlieku (môžme pridať aj stužovač šľahačky) a vyšľaháme ju.
Smotany zmiešame s vanilínovým cukrom, zľahka zapracujeme šľahačku a natrieme na vychladnuté cesto.
Asi 2 dl vody uvaríme s cukrom, vo zvyšnej vode rozmiešame zlaté klasy a šumienky (najlepšie Dr. Oetker - citrón, pomaranč, alebo malina).
Za stáleho miešania zmes vlejeme do vriacej vody s cukrom a varíme, kým nezhustne.
Vychladnutý krém natrieme na prvý a necháme v chlade stuhnúť.
![]() ![]() |