1bal nachos |
1ks avokádo (na guacamole) |
1ČL smotana kyslá (na guacamole) |
cesnak (na guacamole) |
limetka (šťava, alebo citrón, na guacamole) |
štipka koriander (mletý, na guacamole) |
100-150g mäso mleté |
1/2ks cibuľa (pokrájaná nadrobno) |
paradajkový pretlak (pyré) |
čierne korenie mleté |
soľ |
1ks fazuľa (červ. bôby z konzervy v parad. omáčke) |
1/2ks cibuľa (pokrájaná nadrobno) |
1ks paradajky (malá) |
uhorky zavárané (kyslé) |
chilli paprička (baraní roh) |
100g syr tvrdý (nastrúhaný) |
1PL smotana kyslá |
Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme roztlačený cesnak, šťavu z limetky, lyžičku smotany, koriander, soľ, korenie a spravíme z toho jednotnú masu.
Mäsko si pripravíme tak, že opečieme polovičku cibule, potom pridáme mäsko, osolíme, okoreníme a necháme pekne opiecť. Na záver pridáme 2-3 lyžice paradajkového pyré a necháme povariť, ochutnáme a prípadne dokoreníme, dosolíme. Môžeme tiež dať štipku koriandru.
Druhú polovičku pokrájanej cibuľky zmiešame s paradajkou pokrájanou na rovnako malé kocky, tiež pokrájanou kyslou uhorkou a chilli a to všetko zamiešame v jednej miske.
Nachos vysypeme do veľkej sklenenej misy (vhodná do mirkovlnky) a posypeme nastrúhaným syrom do stredu. Potom do stredu dáme mäsko, na mäsko fazuľky z konzervy (odporúčam bonduelle a v pálivej omáčke), ktoré sme trošku ohriali v mirkovlnke aj s omáčkou a na fazuľky guacamole, na guacamole dáme lyžičku studenej kyslej smotany. Vrch posypeme pokrájanou zeleninou.
Jeme ešte za tepla. Vegetariáni môžu vynechať mäso.
Je to výborná a sýta večera pre dvoch alebo pohostenie pre ľudí, s ktorými vám nevadí jesť prstami z jednej misky :) Hodí sa najmä k dobrému pivku a kamarátom :)
Keď pripravujem cestoviny s bolognese omáčkou vždy niečo zostane extra, takže to zamrazím a použijem pri prípave nachos.