recepty hľadaj top10
Polievky
Vianočná juška

pridal: lucias-05.01.2010

suroviny

1ks cibuľa (stredne veľká)
1PL maslo
1PL olej
1PL paprika mletá červená
1PL múka hladká
kapusta
1l voda z kyslej kapusty
2 poriadne hrste huby sušené
1ks bujón (hovädzí)
4ks cesnak (strúčiky)

postup

Spravíme si zápražku z nakrájanej cibule, podľa možnosti nadrobno, 1-2 PL múky, masla a trocha oleja, ja to robím všetko podľa oka :) Keď nám zápražka zružovkastie, pridáme asi 1 PL ml. červenej papriky (kto chce polievku viacej pikantnejšiu, namiesto sladkej ml. papriky pridá pálivú ml. papriku). Zamiešame, ale nenechávame dlho na ohni, aby nám nezhorkla. Hneď zalejeme vodou asi do 3/4 hrnca. Necháme zovrieť.

Zatiaľ premyjeme sušené huby (2x), v poslednej vode ich môžeme nechať trocha napučať. Za varu vody prilejeme juchu (vodu z kyslej kapusty). Každý podľa chuti - akú kyslú ju chcete mať. Ja som už dolievala aj liter juchy. Bola výborná.
Pridáme hovädzí bujón, samozrejme ak robíme 9 litrov polievky, pridáme 2 bujóny, ďalej cesnak, zasa podľa chuti - min. 4 prelisované strúčiky a viac. Necháme zovrieť, pridáme huby a ďalej varíme. Podľa potreby dochutíme.

 

Čím dlhšie juška stojí, tým je lepšia, je to ako s kapustnicou.

 

Prajem dobrú chuť.