recepty hľadaj top10
Sladké jedlá
Tradičný ryžový nákyp

pridal: AntiBarbie-11.03.2010

suroviny

350g ryža
1l mlieko
90g cukor práškový
40g maslo
3ks vajce
1bal cukor vanilkový
1 kompót ovocný (domáci)
soľ (štipka)

postup

Prebranú ryžu prepláchnene vo vlažnej vode. Do väčšieho hrnca (ryža zväčší svoj objem) nalejeme mlieko a pridáme k nemu pripravenú ryžu, ktorú osolíme a za stáleho miešania uvaríme do polomäkka, resp. varíme (bez pokrievky) kým sa celé mlieko nevstrebe do ryže.

 

Predvarenú ryžu odstavíme, dáme predhriať rúru. K mierne ochladenej ryži primiešame 3/4 z uvedeného množstva masla, 80g z uvedeného množstva práškového cukru, vanilkový cukor a žĺtky (dodržujte poradie ingrediencií, alebo si ich všetky zmiešajte vopred, kým sa varí ryža a pridajte ich k nej naraz). Zo studených bielkov ušľaháme sneh a 1/4 zľahka primiešame k ryži. (Zvyšok zatiaľ odložíme do chladničky.) Do ryže ešte pridáme odkvapkaný kompót (vhodné je kôstkové ovocie - ja som použila ringloty) a šťavu odložíme do chladničky. Zvyšným maslom vymastíme zapekaciu misu, rovnomerne do nej nalejeme celú zmes a necháme piecť na 220°C asi 20 minút, kým okraje nezačnú mierne hnednúť.

 

Vyberieme z rúry (nevypíname ju) a do odloženého snehu prišľaháme zvyšok práškového cukru. Natrieme ho na nákyp a vložíme do rúry ešte na 8minút, kým sneh nenahnedne. Pri servírovaní polejte porcie odloženou studenou šťavou z kompótu, dobrú chuť!