recepty hľadaj top10
Polievky
Nesladká paradajková polievka

pridal: AntiBarbie-12.03.2010

suroviny

400ml paradajkové pyré (NIE PRETLAK!)
400ml paradajky (v konzerve, krájané či celé)
3PL múka hladká
1/2 - 1l voda
1ks cibuľa (stredne veľká)
2ks cesnak
1dl olej (najlepšie olivový na varenie)
1 bobkový list
bazalka
alebo oregano
či rozmarín (len málinko)
korenie biele (mleté)
alebo nové korenie mleté
rasca (mletá - nie je nevyhnutná)
soľ
parmezán (strúhaný)

postup

Cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak na tenké plátky a osmažte ich v oleji do sklovita. Vypnite plyn, preceďte ich z oleja deravou varechou a preložte do väčšieho hrnca. Olej opäť rozohrejte a spravte z neho bielu zápražku primiešaním múky. Pripravenú zápražku rýchlo zalejte STUDENOU vodou. Samozrejme za stáleho miešania, aby sa nespravili hrudky.

Prelejte ju do hrnca k popraženej cibuli s cesnakom, dobre premiešajte a zapnite plyn. Primiešajte paradajkové pyré (nie je sladké) a konzervované paradajky (ak sú celé, pokrájajte ich) v paradajkovej šťave. Osoľte a okoreňte. Objem a hustotu polievky upravte vodou.

Ak má byť polievka servírovaná pred sýtym hlavným jedlom, použijete jej viac. Bylinky sú dôležité, ale ich kombinácia je na vašom výbere a chuti. Polievku krátko povarte a v ideálnom prípade podávajte poprášenú parmezánom.