400ml paradajkové pyré (NIE PRETLAK!) |
400ml paradajky (v konzerve, krájané či celé) |
3PL múka hladká |
1/2 - 1l voda |
1ks cibuľa (stredne veľká) |
2ks cesnak |
1dl olej (najlepšie olivový na varenie) |
1 bobkový list |
bazalka |
alebo oregano |
či rozmarín (len málinko) |
korenie biele (mleté) |
alebo nové korenie mleté |
rasca (mletá - nie je nevyhnutná) |
soľ |
parmezán (strúhaný) |
Cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak na tenké plátky a osmažte ich v oleji do sklovita. Vypnite plyn, preceďte ich z oleja deravou varechou a preložte do väčšieho hrnca. Olej opäť rozohrejte a spravte z neho bielu zápražku primiešaním múky. Pripravenú zápražku rýchlo zalejte STUDENOU vodou. Samozrejme za stáleho miešania, aby sa nespravili hrudky.
Prelejte ju do hrnca k popraženej cibuli s cesnakom, dobre premiešajte a zapnite plyn. Primiešajte paradajkové pyré (nie je sladké) a konzervované paradajky (ak sú celé, pokrájajte ich) v paradajkovej šťave. Osoľte a okoreňte. Objem a hustotu polievky upravte vodou.
Ak má byť polievka servírovaná pred sýtym hlavným jedlom, použijete jej viac. Bylinky sú dôležité, ale ich kombinácia je na vašom výbere a chuti. Polievku krátko povarte a v ideálnom prípade podávajte poprášenú parmezánom.
![]() ![]() |