1bal lístkové cesto |
3ks vajce (1vajce na potretie, 2žĺtky na plnku) |
200ml smotana na šľahanie (plnka) |
150g syr tvrdý (Ementál - plnka) |
100g maslo (plnka) |
soľ |
múka hrubá (na pomúčenie dosky) |
Plnka: Smotanu, žĺtky, maslo, nastrúhaný syr (ja som použila údený, ale menej cca 100g - inak by bola plnka príliš tuhá), premiešame, osolíme a povaríme na slabučkom ohni na kašu. Po vychladnutí vyšľaháme.
Šamrolky: Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 2 mm. Pokrájame ho na pásy široké 2cm (dĺžku budú mať cca 35cm). Pásiky ešte prerežeme na polovicu ich dĺžky a nakrútime ich pomúčenou stranou na kovové rúrky. Začiatok a koniec cesta na rúrke ešte štipkaním "zatavíme" a potrieme celé dookola rozšľahaným vajcom. Z jedného lístkového cesta výjde 20 až 24 ks šamroliek. Pripravené rúrky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 165-170stupňov a pečieme cca 20min. Keď sú pekne zlatavo sfarbené, vyberieme ich z rúry a po čiastočnom vychladnutí opatrne stiahneme z rúrok. Keď sú úplne vychladnuté, šamrolky naplníme pripravenou plnkou. Mne osobne sa syrová plnka zdala trošku priveľmi kalorická - mastná, tak som časť šamroliek naplnila avokádovou nátierkou. Samozrejme môžete použiť akúkoľvek nátierku.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
svisiace recepty: |
|