recepty hľadaj top10
Prílohy
Domáca majonéza a Tatárska omáčka

pridal: AntiBarbie-26.03.2010

suroviny

1ks vajce (len žĺtok /na Tatársku omáčku 3 celé vajcia/)
1dl olej (slnečnicový, podľa počtu žĺtkov /vajec/)
soľ (štipka /na Tatársku omáčku 1 PL/)
čierne korenie mleté (na Tatársku omáčku)
1ks cibuľa (na Tatársku omáčku)
1PL horčica plnotučná (na Tatársku omáčku)
1PL ocot vínny (na Tatársku omáčku)
1PL cukor kryštálový (na Tatársku omáčku)

postup

Domáca majonéza

Do mixéra (šľahača) vyklepni toľko žĺtkov, koľko majonézy chceš pripraviť. Na jeden žĺtok (podľa veľkosti) sa spotrebuje až 1dl oleja. (Použi taký, čo je vhodný na studenú kuchyňu.) Mixér zapni na najrýchlejšie obrátky a opatrne po kvapkách cez redukciu prilievaj olej a pokračuj do úplného zhustnutia. Ak chceš čistú majonézu, stačí ju už iba osoliť.


Tatarská omáčka

Cibuľu nakrájaj na úplne drobnúčko, alebo nasekaj v mixéri. Do mixéra (šľahača) daj 3 celé vajíčka. Mixér zapni na najrýchlejšie obrátky a opatrne po kvapkách cez redukciu postupne prilievaj olej a pokračuj do úplného zhustnutia. Na 1 vajce sa spotrebuje až 1,5dl oleja. Osoľ, koreň a šľahaj. Potom prišľahaj horčicu, cukor a opatrne lyžicu octu. Nakoniec pridaj nasekanú cibuľu. Hotovo!

svisiace recepty:
Vianočný zemiakový šalát s majonézou