300g šunka (Pražská) |
200ml jogurt biely malý (s 10% tuku) |
50g maslo (alebo Palmarín) |
6ks zemiaky (veľmi veľké) |
6ks vajce |
2ks cesnak |
1ks cibuľa (veľmi veľká) |
petržlenová vňať (čerstvá) |
strúhanka (na vysypanie formy) |
rasca (mletá) |
korenie biele (mleté) |
čierne korenie mleté |
soľ |
Očistené zemiaky (nakrájané na štvrtiny, aby sa rýchlejšie uvarili) dáme variť do osolenej vody. Cibuľu nakrájame nadrobno a šunku na drobnučné štvorčeky. Na cca 40g masla opražíme šunku, ktorú potom preložíme do veľkej misy. V rovnakej panvici opražíme do skovita cibuľu. Následne ju primiešame k šunke. Medzitým v inej miske ochutíme jogurt pretlačeným cesnakom, korením, rascou a soľou, prišľaháme k nemu vajcia a pridáme petržlenovú vňať. Do pripravenej zmesi potom primiešame opraženú šunku a cibuľu. Zapekaciu misu vymastíme zvyškom masla a vysypeme strúhankou. Uvarené zemiaky necháme trošku ochladiť na následne ich nastrúhame na veľkom strúhadle a primiešame do pripravenej zmesi. Vsetko zľahka premiešame a rovnomerne prelejeme do zapekacej misy. Misu vložíme do rúry vyhriatej na cca 200-220 stupňov a zapečieme 20-30 min.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
svisiace recepty: |
|