figy čerstvé |
syr mäkký (Fetaki či Feta) |
šunka (Prosciutto príp. Schwarzwaldská) |
Cayenne (korenie) |
pomarančová kôra |
rozmarín (čerstvé vetvičky, alebo mletý) |
olej olivový |
Príprava:
Nastavíme a zapneme rúru na 190 stupňov. Z vetvičiek rozmarínu urobíme cca 7 cm "šípy". Pomaranč vyumývame horúcou vodou, osušíme a nastrúhame, alebo nakrájame jeho kôru na tenučké slížiky. Syr nakrájame na obdĺžničky. Jemne umyté a osušené figy narežeme zhora (od stopky) do kríža.
Postup:
Figy v reze naplníme syrom /odvážnejší môžu použiť aj iný syr podľa vlastnej chuti - napr. čerstvý kravský, ovčí, príp. kozí alebo syr s modrou pliesňou/, posypeme Cayenským korením, príp. mletým rozmarínom a pomarančovou kôrou. Potom jednotlivé figy zabalíme do šunky a zaviažeme, príp. prichytíme rozmarínovým šípom a do rezupridáme pár kvapiek oleja. Uložíme do zapekacej misy, pečieme cca 10 min. a servírujeme teplé.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |