recepty hľadaj top10
Torty a zákusky
torta Obrátená doboška

pridal: AntiBarbie-01.11.2010

suroviny

6ks vajce (príp. 7 ks, žĺtky a bielky oddelene)
6PL cukor kryštálový (jemný, príp. 7 PL)
2PL kakao (príp. 2,5 PL)
2PL múka polohrubá (príp. 2,5 PL)
2PL strúhanka (príp. 2,5 PL)
180g maslo
180g cukor práškový
180g orechy vlašské (alebo lieskové, mleté)
1/2dl mlieko (polotučné alebo odtučnené)

postup
Ani neviem prečo, ale faktom je, že táto torta sa v našej rodine volá Obrátená doboška, hoci s Dobošovými rezmi má máločo spoločné. Podstatné je, že je u nás všeobecne obľúbená vďaka jednoduchej príprave a výbornej chuti.
Torta nie je príliš veľká, a tak môžete množstvo ingrediencií mierne navýšiť (viď zátvorky).
Na korpus potrebujeme prvých 5 ingrediencií. Najskôr oddelíme vaječné žĺtky od bielkov - tie dáme do misy na šľahanie snehu. 
Žĺtky vymiešame mixérom s jemným kryštáľovým cukrom. Postupne pridáme kakao, polohrubú múku a strúhanku. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, ktorý nakoniec jemne zapracujeme do cesta. Potom ho dáme do tortovej formy vytretej maslom a vysypanej múkou (ak máte teflonovú formu, stačí ju vytrieť maslom) a pomaly upečieme. (Vyhrejeme rúru na 230 stupňov; keď vložíme formu do rúry, stiahneme teplotu na 200º a za priebežného sledovania pečieme 30min.)
Medzitým si pripravíme plnku. Mleté orechy (ja som použila lieskové) sparíme 1/2 dl horúcim mliekom. Maslo (roztopené pri izbovej teplote) vymiešame s práškovým cukrom, vymiešame a pridáme sparené orechy.
Hotový korpus necháme ochladnúť, prekrojíme ho na 3 poschodia a natrieme krémom (aj z vrchu a z boku) - krémom treba šetriť. Hotovú tortu dáme stuhnúť do chladničky.