recepty hľadaj top10
Koláče
Šťavnatá citrusová bábovka

pridal: AntiBarbie-19.12.2010

suroviny

10PL pomarančová šťava (tj. z 2,5 pomaranča)
5PL citrónová šťava (tj. z 1 citróna)
170g cukor kryštálový
1ks cukor vanilkový
štipka soľ
200g maslo (príp. Palmarin)
4ks vajce
strúhaná pomarančová kôra (z 2 pomarančov)
strúhaná citrónová kôra (z 1 citróna)
300g múka polohrubá (príp. 200 polo. + 100 hrubá)
1ks kypriaci prášok do pečiva
120g cukor práškový (na polevu)
5PL pomarančová šťava (na polevu)

postup

Citrusy vyumývajte (ideálnom prípade použite BIO plody), nastrúhajte ich kôru a odšťavte. Rúru dajte rozohriať na 180 stupňov. Šľahačom vymiešajte cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. Po jednom primiešavajte vajíčka. Ďalej nastrúhanú kôru z pomarančov a citróna. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne prisýpajte/ primiešavate mixérom do cesta. Hotové cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku. (Ak máte teflonovú formu, stačí ju vymastiť.) Potom formu vložte do rúry a pečte cca 35 minút. Medzitým si pripravte polevu. Jednoducho do odváženého cukru nalejte šťavu a prešľahajte mixérom. Upečenú bábovku nechajte ochladnúť a vyklopte na servírovaciu podložku. Potom ju pooblievajte polevou a ak chcete, použite aj dekoračnú posýpku. Ja som bábovku piekla v predvianočnom čase, tak som ju posypala hviezdičkami, a servírovala so zapálenými prskavkami. Dokonalo úchvatné potešenie pre váš jazýček! 

PS: Odporúčam dodržať uvedené množstvo prísad.