recepty hľadaj top10
Polievky
Polievka z hlávkovej kapusty s údenou slaninkou

pridal: AntiBarbie-22.12.2010

suroviny

250g kapusta
50g slanina (údená)
1ks cibuľa
100g ovsenné vločky (príp. miešané)
2ČL soľ (morská)
1,5ČL rasca (mletá)
1ČL čierne korenie mleté
2 x 70g paradajkový pretlak
vývar (zo zemiakov - nie je nutný)

postup

Do malého kastrólika dáme variť vločky s vriacou vodou, ktorú osolíme. Slaninku nakrájame na drobnulinké kocky a na dne 3litrového hrnca ich opražíme kým nepustia všetok olej, teda "do zlatova". Potom pridáme na drobnúčko nakrájanú cibuľu, osolíme ju a opražíme do mäkka. Ďalej pridáme na jemnúčko nasekanú kapustu, rascu a čierne korenie, premiešame, podlejeme zemiakovým vývarom (alebo vodou) a udusíme do mäkka. Keď sú vločky rozvarené, rozmixujeme ich ponorným mixérom na kašu a prilejeme do hrnca. Polievkovú zmes teraz podľa potreby rozriedime zvyšným zemiakový vývarom, príp. vriacou vodou a premiešame. Keď je kapusta uvarená do mäkka, metličkou primiešame 2 malé paradajkové pretlaky, necháme ich prehriať a polievku môžeme odstaviť a podávať.

 

Polievku servírujeme podľa chuti buď s lyžicou kyslej smotany, alebo s párkom nakrájaným na kolieska.