recepty hľadaj top10
Ostatné
Nákyp z čerstvého špenátu so slaninkou a syrom

pridal: AntiBarbie-05.02.2011

suroviny

300g špenát (čerstvý)
6ks vajce (bieka a žĺtky zvlášť)
50g slanina s mäsom (oravská) (nakrájaná na minikocky)
50g syr tvrdý (nakrájaný na minikocky)
1dl olej (slnečnicový)
4ks cesnak (prelisovaný)
1ks cibuľka jarná (nakrájaná na tenké krúžky)
10PL múka hladká
2PL soľ (morská)
1ČL rasca (mletá)
1,5ČL čierne korenie mleté
1ČL muškátový orech mletý (alebo sušený kvet)
maslo (na vymastenie formy)
strúhanka (na vysypanie formy)

postup
Špenát dôkladne premyjeme a dáme povariť do cca 2l osolenej vody v neprikrytom hrnci. Syr a slaninku medzitým nakrájame na drobné kocôčky. Slaninku dáme opražiť na panvicu. Do veľkej misy dáme syr a k nemu vyklepneme žĺtka. Bielka dáme do druhej misy, v ktorej neskôr ušľaháme sneh. Akonáhle špenát zmäkne ihneď ho scedíme (vodu odložíme) a keď vychladne, nakrájame ho a pridáme do misy so syru so žĺtkami. Ďalej pridáme popraženú, vychladnutú slaninku a olej. Všetko osolíme, pridáme koreniny a premiešame. Očistíme cesnak. Cibuľku umyjeme a nakrájame na tenulinké krúžky. Do kastróla dáme olej, na ktorom opražíme prelisovaný cesnak a cibuľku. Potom pridáme múku a zásmažku, ktorá takto vznikne popražíme. Keď chytí zlatavú farbu, odstavíme ju a po naberačkách primiešavame (metličkou) vychladnutú vodu zo špenátu. Keď má zásmažka krémovú konzistenciu opäť ju postavíme na sporák a povaríme. Keď priveľmi hustne pridáme ešte špenátovú vodu. Až zásmažka nadobudne konzistenciu teplého pudingu, vypneme sporák a necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme z bielkov sneh, ale nie tuhý. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Sporák rozohrejeme na 200 stupňov. Vychladnutú zásmažku primiešame k špenátovej zmesi. Nakoniec k nej primiešame (metličkou) aj sneh. Hotovú zmes vylejeme do zapekacej misy a pečieme asi 1 hodinu.
svisiace recepty:
Šunkovo - zemiakový nákyp