recepty hľadaj top10
Torty a zákusky
Sultánske rezy

pridal: AntiBarbie-27.07.2011

suroviny

5 (7)ks vaječný bielok (cesto)
2 (3)ks vaječný žĺtok (cesto)
180 (190)g cukor práškový (cesto)
180 (190)g orechy lieskové (alebo vlašské, mleté - cesto)
25g káva (mletá - cesto)
2PL múka polohrubá (príp. 1PL hrubá + 1PL hladká - cesto)
150g cukor kryštálový (krém)
1,7dl káva (silné presso, krém)
3 (4)ks vaječný žĺtok (krém)
2 (2,5)PL maizena (príp. solamyl - krém)
200g maslo (krém)

postup
Cesto:
Z bielkov šľaháme tuhší sneh, metličkou zľahka primiešavame cukor, ml.orechy, žĺtky, kávu a múku.
Plech vyložíme neprilnavou silikónovou sieťkou/príp. papierom na pečenie, ktorý potrieme tukom. Cesto naň rovnomerne rozotrieme špachtľou.
Pečieme v stredne teplej rúre. Z upečeného cesta stiahneme papier a rozkrojíme ho pozdĺžne na 2 diely. Ja som cesto prerezala na 4 časti a urobila tak menšiu tortu (tehličku), ale pri plnení som musela veľmi sporiť krém, aby mi vystačil na všetky plochy.
Plnka:
Urobíme 1,7 dl kávy. Necháme ho ochladnúť, primiešame cukor, maizenu a žĺtky. Zmes ďalej varíme vo vodnom kúpeli na hustú kašu. Po vychladnutí spojíme so zmäknutým maslom.
Hotovým krémom naplníme rez.