1ks štrúdľové cesto ťahané (4 pláty = 2 štrúdle) |
1ks vajce (rozšľahané, na natieranie) |
10g maslo |
3PL strúhanka |
8ks jablká (nastrúhané) |
4PL hrozienka (zmäknuté v teplej vode, príp. aj s 2PL rumu) |
2ks cukor škoricový |
1ČL škorica mletá |
2PL cukor kryštálový |
soľ (morská) |
Na doske rozvinieme 2 pláty cesta, ktoré uložíme na seba a celú plochu natrieme rozšľahaným, mierne osoleným vajíčkom.
Jablková štrúdľa:
Povrch cesta (tak aby nám okraje ostali voľné) posypeme strúhankou vopred opraženou na masle. Potom navrstvíme polovicu nastrúhaných jabĺk, posypeme dvoma lyžicami hrozienok, jedným škoricovým cukrom, 1/2 lyžičky škorice a lyžicou cukru. Naplnené cesto zahneme na pravom a ľavom okraji (aby plnka nevytiekla) a od spodného k vrchnému okraju zvinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie "švíkom" dolu. Zo zvyšných 2 plátov cesta si rovnakým postupom pripravíme aj druhú štrúdľu.
Na plechu potrieme celý povrch štrúdlí rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať plátkami mandlí. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme do zlatista cca 25 minút.
Namiesto jablkovej plnky môžeme pripraviť aj iné plnky, podľa doluuvedeného návodu.
Tvarohová plnka:
300g tvarohu
100g mäkkého masla
50g cukru
1bal. vanilkového cukru
2ks žĺtky
1hrsť hrozienok (zmäknutých v teplej vode + príp. 2PL rumu)
Maslo vymiešame s kryštáľovým a vanilkovým cukrom, pridáme tvaroh, žĺtka a hrozienka. Dobre premiešame.
Tvarohovo-jablková plnka (na 1štrúdľu):
150g cottage cheese
25g cukru
1bal. vanilkového cukru
1ks žĺtok
1hrsť hrozienok (zmäknutých v teplej vode + príp. 2PL rumu)
3-4ks nastrúhané jablká
1ČL mletá škorica
1PL jemne mletých ošúpaných mandlí
Ingrediencie postupne pridávame podľa zoznamu a premiešavame. Celú plnku potom uložíme po dĺžke spodného okraja vajíčkom potretého cesta, zahneme pravý a ľavý okraj a opatrne zavinieme smerom nahor.
Maková plnka:
300g mletého maku
125ml mlieka
50g cukru
1bal. vanilkového cukru
1ČL morská soľ
+ príp. 1hrsť hrozienok (zmäknutých v teplej vode, môžete pridať aj 2PL rumu)
Prevaríme mlieko, prisypeme dobre zomletý mak, pridáme kryštáľový cukor, vanilkový cukor, soľ a príp. hrozienka. Premiešame a necháme vychladnúť.
Makovo-jablková plnka (na 1štrúdľu):
polovičná dávka ingrediencií makovej plnky bez hrozienok
+ 3-4ks nastrúhané jablká, ktoré primiešame nakoniec, po ochladení. Celú plnku potom uložíme po dĺžke spodného okraja vajíčkom potretého cesta, zahneme pravý a ľavý okraj a opatrne zavinieme smerom nahor.
![]() ![]() |