recepty hľadaj top10
Koláče
Štrúdľa z kúpeného ťahaného cesta

pridal: AntiBarbie-03.05.2011

suroviny

1ks štrúdľové cesto ťahané (4 pláty = 2 štrúdle)
1ks vajce (rozšľahané, na natieranie)
10g maslo
3PL strúhanka
8ks jablká (nastrúhané)
4PL hrozienka (zmäknuté v teplej vode, príp. aj s 2PL rumu)
2ks cukor škoricový
1ČL škorica mletá
2PL cukor kryštálový
soľ (morská)

postup

Na doske rozvinieme 2 pláty cesta, ktoré uložíme na seba a celú plochu natrieme rozšľahaným, mierne osoleným vajíčkom.

 

Jablková štrúdľa:

Povrch cesta (tak aby nám okraje ostali voľné) posypeme strúhankou vopred opraženou na masle. Potom navrstvíme polovicu nastrúhaných jabĺk, posypeme dvoma lyžicami hrozienok, jedným škoricovým cukrom, 1/2 lyžičky škorice a lyžicou cukru. Naplnené cesto zahneme na pravom a ľavom okraji (aby plnka nevytiekla) a od spodného k vrchnému okraju zvinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie "švíkom" dolu. Zo zvyšných 2 plátov cesta si rovnakým postupom pripravíme aj druhú štrúdľu.

 

Na plechu potrieme celý povrch štrúdlí rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať plátkami mandlí. Vložíme do  rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme do zlatista cca 25 minút.

 

Namiesto jablkovej plnky môžeme pripraviť aj iné plnky, podľa doluuvedeného návodu. 

 

Tvarohová plnka:

300g tvarohu

100g mäkkého masla

50g cukru

1bal. vanilkového cukru

2ks žĺtky

1hrsť hrozienok (zmäknutých v teplej vode + príp. 2PL rumu)

Maslo vymiešame s kryštáľovým a vanilkovým cukrom, pridáme tvaroh, žĺtka a hrozienka. Dobre premiešame.

 

Tvarohovo-jablková plnka (na 1štrúdľu): 

150g cottage cheese

25g cukru

1bal. vanilkového cukru

1ks žĺtok

1hrsť hrozienok (zmäknutých v teplej vode + príp. 2PL rumu)

3-4ks nastrúhané jablká

1ČL mletá škorica

1PL jemne mletých ošúpaných mandlí

Ingrediencie postupne pridávame podľa zoznamu a premiešavame. Celú plnku potom uložíme po dĺžke spodného okraja vajíčkom potretého cesta, zahneme pravý a ľavý okraj a opatrne zavinieme smerom nahor.

 

Maková plnka:

300g mletého maku

125ml mlieka

50g cukru

1bal. vanilkového cukru

1ČL morská soľ

+ príp. 1hrsť hrozienok (zmäknutých v teplej vode, môžete pridať aj 2PL rumu)

Prevaríme mlieko, prisypeme dobre zomletý mak, pridáme kryštáľový cukor, vanilkový cukor, soľ a príp. hrozienka. Premiešame a necháme vychladnúť. 

 

Makovo-jablková plnka (na 1štrúdľu):

polovičná dávka ingrediencií makovej plnky bez hrozienok

+ 3-4ks nastrúhané jablká, ktoré primiešame nakoniec, po ochladení.  Celú plnku potom uložíme po dĺžke spodného okraja vajíčkom potretého cesta, zahneme pravý a ľavý okraj a opatrne zavinieme smerom nahor.