recepty hľadaj top10
Ostatné
Moussaka so zemiakmi

pridal: AntiBarbie-11.05.2011

suroviny

1000g zemiaky (jarné - s tenučkou šupkou)
500g bravčové mäso mleté (pliecko)
200ml smotana na šľahanie
200ml smotana kyslá
200ml mlieko
4ks paradajky (veľké, tvrdé)
3ks baklažán (veľké)
3ks cesnak
2ks vajce
1ks cibuľka jarná (alebo pažítka či malý pórik)
1ks cibuľa (veľká)
1bal parmezán (príp. Džiugas)
olej olivový (na varenie)
2ČL paprika mletá červená
3PL strúhanka
soľ
bazalka (nadrobno nasekaná alebo sušená)
2ČL čierne korenie mleté

postup

Uvedené množstvo surovín je na 2 zapekacie misy.

 

Zemiaky dáme uvariť v šupe.

Medzitým baklažány nakrájame na 1cm plátky, ktoré opekáme pod pokrievkou na takmer suchej panvici až do hnedasta a odkladáme na neskoršiu prípravu. Zatiaľ si na tenké kolieska nakrájame jarnú cibuľku a nasypeme ich na dno zapekacích mís primerane vymastených olejom.

Na drobnúčko nasekáme cesnak a cibuľu, poriadne ich osolíme a pod pokrievkou usmažíme na olivovom olej do sklovita. Uvarené zemiaky zlejeme a necháme vychladnúť. K usmaženej cibuľovo-cesnakovej zmesi pridáme mleté mäso, ktoré poriadne opaprikujeme a okoreníme, premiešame a necháme smažiť pod pokrievkou do mäkka. Občas premiešame.

Medzičasom prešľaháme smotany, surové vajcia, mlieko, bazalku a soľ na zálievku. Vychladnuté zemiaky nakrájame aj so šupkou na 1cm plátky. Paradajky nakrájame na 2mm plátky.

Rúru necháme rozohriať na 230 stupňov a začneme s ukladaním vrstiev.

 

Ukladanie vrstiev:

1.baklažány

2.paradajky - osolíme

3.mleté mäso

4.zemiaky - osolíme

5.paradajky

6.parmezán

7.zálievka

 

Zapekacie misy vložíme do rúry a pečieme, až kým sa objaví oranžová šťava neobjaví až na povrchu.

svisiace recepty:
Moussaka