1000g zemiaky (jarné - s tenučkou šupkou) |
500g bravčové mäso mleté (pliecko) |
200ml smotana na šľahanie |
200ml smotana kyslá |
200ml mlieko |
4ks paradajky (veľké, tvrdé) |
3ks baklažán (veľké) |
3ks cesnak |
2ks vajce |
1ks cibuľka jarná (alebo pažítka či malý pórik) |
1ks cibuľa (veľká) |
1bal parmezán (príp. Džiugas) |
olej olivový (na varenie) |
2ČL paprika mletá červená |
3PL strúhanka |
soľ |
bazalka (nadrobno nasekaná alebo sušená) |
2ČL čierne korenie mleté |
Uvedené množstvo surovín je na 2 zapekacie misy.
Zemiaky dáme uvariť v šupe.
Medzitým baklažány nakrájame na 1cm plátky, ktoré opekáme pod pokrievkou na takmer suchej panvici až do hnedasta a odkladáme na neskoršiu prípravu. Zatiaľ si na tenké kolieska nakrájame jarnú cibuľku a nasypeme ich na dno zapekacích mís primerane vymastených olejom.
Na drobnúčko nasekáme cesnak a cibuľu, poriadne ich osolíme a pod pokrievkou usmažíme na olivovom olej do sklovita. Uvarené zemiaky zlejeme a necháme vychladnúť. K usmaženej cibuľovo-cesnakovej zmesi pridáme mleté mäso, ktoré poriadne opaprikujeme a okoreníme, premiešame a necháme smažiť pod pokrievkou do mäkka. Občas premiešame.
Medzičasom prešľaháme smotany, surové vajcia, mlieko, bazalku a soľ na zálievku. Vychladnuté zemiaky nakrájame aj so šupkou na 1cm plátky. Paradajky nakrájame na 2mm plátky.
Rúru necháme rozohriať na 230 stupňov a začneme s ukladaním vrstiev.
Ukladanie vrstiev:
1.baklažány
2.paradajky - osolíme
3.mleté mäso
4.zemiaky - osolíme
5.paradajky
6.parmezán
7.zálievka
Zapekacie misy vložíme do rúry a pečieme, až kým sa objaví oranžová šťava neobjaví až na povrchu.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
svisiace recepty: |
|