recepty hľadaj top10
Pizza
Chrumkavá pizza

pridal: Liv-26.07.2011

suroviny

1kg múka polohrubá (alebo múka na pizzu)
4PL olej
1PL soľ
550ml voda (vlažná)
1ČL cukor kryštálový
2bal kvasnice sušené (2x7g)

postup

Toto množstvo cesta je na 5-8 okrúhlych pízz - záleží od veľkosti a hrúbky.
 
Z vody, sušeného droždiacukru spravíme kvások (všetko zmiešame vo väčšom hrnčeku a počkáme 5-10 minút dokým to nenarastie).
Na dosku vysypeme múku, v strede spravíme jamku a do nej nalejeme olej, soľ a nakysnutý kvások (keď si to chcete zjednodušiť, tak nerobíte kvások,ale len k múke pridáte vodu, soľ, olej, cukor, sušené kvasnice a vypracujete cesto).


Vypracujeme hladké pružné cesto (malo by sa miesiť aspoň 5 minút), spravíme z neho guľku, potrieme povrch trochou oleja a vložíme do misy tiež jemno potretej olejom. Misu prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45-60 minút.


Po nakysnutí cesto rozdelíme na 5-8 častí, podľa toho aké veľké pizze chcete spraviť. Potom každú pizzu postupne rozvaľkáme, okraje potrieme olejom, stred potrieme paradajkovou zmesou (paradajk. pretlak alebo konzerva nakrájaných paradajok + oregano, príp. bazalka, soľ) a ďalšími ingredienciami aké chceš mať na pizzi a dáš piecť na vyššej teplote cca 15-20 minút.

Po vybratí pizzu potrieme cesnakovým olejom (pretlačený cesnak + olej + soľ) - môžte len okraje alebo kľudne aj celú pizzu, keď máte radi cesnak.

Pizzu nakrájame na trojuholníčky a môžme ísť na to Wink

svisiace recepty:
Pizza domáca (lat. Piczus Domesticus)