70g maslo |
80g múka hladká |
600ml mlieko |
1ČL soľ |
1ČL čierne korenie mleté |
1ČL muškátový orech mletý (príp) |
1ks vaječný žĺtok |
citrónová šťava (z 1/2-1 citróna) |
príp. limetová šťava (z 1/2-1 limetky) |
petržlenová vňať (nie je nutná) |
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú 2-3min. popražíme. Odstavíme a postupne primiešavame mlieko, osolíme, pridáme korenie. Dôkladne rozmiešame a zapneme sporák, za stáleho miešania povaríme prmiešame vaječný žĺtok. Po 1min. odstavíme, primiešame citrónovú šťavu a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Takto pripravená omáčka musí byť dostatočne jemná a hustá.
![]() ![]() |