recepty hľadaj top10
Vianočné pečenie
Najlepšie medovníky - tmavé

pridal: AntiBarbie-23.12.2011

suroviny

600g múka hladká
200g cukor práškový
150g palmarín (alebo slnečnicový olej)
6PL med (aj 7 môže byť)
3ks vajce
2PL kakao (aj 3 môže byť)
1PL korenie medovníkové
1ČL škorica mletá
1ČL soda bikarbona

postup

Cesto:

Najskôr dobre premiešame všetky sypké ingrediencie, potom postupne primiešame olej*, med a vajcia. Vypracujeme cesto a vyvaľkáme asi na 1/2cm hrúbku a vykrajujeme menšie tvary.

 

Pečenie:

Poukladáme na vymastený plech alebo na papier na pečenie s väčšími rozostupmi. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupnov, len cca 5-7 minút. Medovníky tak ostanú dlhšie mäkké. Po upečení potrieme rozšľahaným vajcom s kvapkou vody.

 

Bielková poleva na ozdobovanie:

150g 2x preosiateho práškového cukru,

1bielko

1PL solamylu (zemiakový škrob)

 

* Palmarín je umelý tuk, tj. margarín. Viaceré zdroje uvádzajú, že tieto tuky sa v organizme problematicky spracovávajú a spôsobujú viaceré zdravotné problémy. Napr. pozri záver tohto článku Pharm. Dr. Jozefa  Zimu: http://www.nutraceutica.sk/sk/nutraceutika_pri_ochoreniach/zilova_tromboza/dietne_opatrenia_proti_tromboze.aspx