300-400g zeler (stopkový) |
200-250ml smotana kyslá |
200g slanina s mäsom (oravská) |
150g syr tvrdý (Ementaler) |
1-2ks vajce |
olej olivový |
strúhanka |
soľ |
čierne korenie mleté |
príp. paprika mletá červená |
Umyté stopky zeleru povaríme cca 15 min. v slanej vode. Necháme odkvapkať. Zapekaciu misu vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Vložíme 1 vrstvu zeleru do misy, osolíme, naukladáme slaninu a natvrdo uvarené vajce (obe nakrájané na kocky), syr nakrájaný na plátky a po lyžiciach smotanu. Trošku posypeme strúhankou a postup zopakujeme v 2 vrstve. Vrch môžeme posypat paprikou. Nádobu zakryjeme alobalom, vložíme do horúcej rúry a pri 230°C zapekáme cca 50min. Nakoniec odokryjeme a kratučko opečieme vrch.
![]() ![]() ![]() |