recepty hľadaj top10
Ostatné
Zemiaky prekladané zeleninou

pridal: AntiBarbie-13.09.2007

suroviny

6ks zemiaky (veľmi veľké)
2ks cibuľa (veľmi veľké)
15dg salám (pikantný)
1ks klobása
1ks tekvica (malá)
1ks patizón
1-2ks mrkva (nemusí byť)
1ks smotana kyslá
1ks smotana na šľahanie
15dg syr tvrdý
2ks cibuľka jarná
5ks paradajky (sušené v oleji - nemusia byť)
2PL olej
čierne korenie mleté
rasca (drvená)
soľ

postup

Príprava:
Uvarte zemiaky v šupe, po vychladnutí ich ošúpte a nakrájajte na kolieska. Očistite tekvicu a patizón, lyžicou z nich vyberte dužinu a jadierka. Telo plodov nakrájajte na hrubšie pásiky. Ošúpte cibuľu a príp. mrkvy a nakrájajte ich na kolieska, rovnako aj salám (môže byť aj slovenská točená) a klobásku.

Posýpka na vrch:
Umyte cibuľku a spolu so sušenými paradajkami ich pokrájajte na drobno. Tvrdý syr pokrájajte na kocky.

Smotanová zmes na zalievanie:
Vo vyššej nádobe zmiešajte kyslú smotanu a šľahačku, trochu ich osoľte a okoreňte.

Postup:
Dno hlbokej zapekacej misy vymažte olejom a pokryte ho vrstvou cibule, ktorú osolíte. Na ňu uložte vrstvu patizónu, okoreňte, pridajte vrstvu zemiakov, ktorú osolíte, okoreníte a posypete rascou. Na zemiaky uložte klobásky a prelejte menšou polovicou smotanovej zmesi. Nasleduje osolená vrstva tekvice a cibule, okorenená vrstva mrkvy, potom opäť zemiaky (+ soľ, korenie, rasca). Na to suchý salám s cibuľkou, ktorý rovnomerne zalejete zvyškom smotany. Na vrch nasypete syr a sušené paradajky.

Rozohrejte rúru na 230 stupňov C, vložte do nej misu a najskôr ju cca 30 min zapekajte zospodu a potom cca 15-25 min. zvrchu.