recepty hľadaj top10
Slané pečivo
Rýchle pagáčiky (sezamové/ arašidové)

pridal: AntiBarbie-16.09.2007

suroviny

350g múka hladká
250g hera/ hélia
250ml smotana na varenie (12%)
1-2 vaječný žĺtok
4PL sézam
4PL arašidy (nasekané alebo)
2PL arašidové maslo (s kúskami orieškov)
soľ

postup

Pri izbovej teplote necháme zmäknúť tuk na pečenie. Osolíme múku, premiešame a po vareškách k nej primiešavame zmäknutý tuk. Keď sa tuk s múkou začne spájať, prilejeme smotanu a vypracujeme na homogénne, lepivé cesto.

Pobre pomúčime dosku na vaľkanie a valček, ktorým cesto vyvaľkáme na hrúbku 1cm. Potom okrúhlou formičkou, alebo pohárikom povykrajujeme pagáčiky. Odrezky opäť spracujeme na cesto, vyvaľkáme a povykrajujeme (nepridávame múku!).

Každý vykrojený pagáčik potrieme osoleným žĺtkom. Na vrch nasypeme sezam, alebo nasekané arašidy. Ak nemáte arašidy, môžete povrch (bez žĺtka) potrieť arašidovým maslom.

Pečieme pri 250 stupňoch do zlatista.