350g múka hladká |
250g hera/ hélia |
250ml smotana na varenie (12%) |
1-2 vaječný žĺtok |
4PL sézam |
4PL arašidy (nasekané alebo) |
2PL arašidové maslo (s kúskami orieškov) |
soľ |
Pri izbovej teplote necháme zmäknúť tuk na pečenie. Osolíme múku, premiešame a po vareškách k nej primiešavame zmäknutý tuk. Keď sa tuk s múkou začne spájať, prilejeme smotanu a vypracujeme na homogénne, lepivé cesto.
Pobre pomúčime dosku na vaľkanie a valček, ktorým cesto vyvaľkáme na hrúbku 1cm. Potom okrúhlou formičkou, alebo pohárikom povykrajujeme pagáčiky. Odrezky opäť spracujeme na cesto, vyvaľkáme a povykrajujeme (nepridávame múku!).
Každý vykrojený pagáčik potrieme osoleným žĺtkom. Na vrch nasypeme sezam, alebo nasekané arašidy. Ak nemáte arašidy, môžete povrch (bez žĺtka) potrieť arašidovým maslom.
Pečieme pri 250 stupňoch do zlatista.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |