recepty hľadaj top10
Bravčové mäso
Fazuľovica

pridal: Bady-12.03.2008

suroviny

1/2kg fazuľa (farebná)
3ks mrkva
2ks cibuľa
5ks cesnak (strúčiky)
čierne korenie celé (príp. aj zelené a biele)
2ks klobása
1ks bravčové koleno zadné (údené)
paprika mletá červená
2PL múka polohrubá
2PL olej
soľ
3-5ks bobkový list

postup

Deň pred varením:

Choď na trh a poobzeraj sa po nejakej babke z Podunajskej nížiny. Keď bude predávať fazuľu neváhaj a kúp ju. Ja mám najradšej veľkú a strakatú. Na noc daj fazuľu do vody vo veľkom hrnci a počkaj do rána. Fazuľa začne nasávať vodu a vypúšťať vzduch. Vtedy hovorím "poprdkáva".Laughing

Deň varenia: 

Na slabom plameni začni variť fazuľu v tej istej vode. Opláchni koleno a daj ho do hrnca s fazuľou. Koleno je ideálne keď je poriadne vyúdené. Pridaj cibuľu, cesnak, mrkvu, korenie bobkové listy (mimochodom: vieš, že bobkový list je vlastne vavrín?) a soľ. Dolej teplú vodu, tak aby si zaplnil hrniec. Pomaly var pod pootvorenou pokrievkou. Koľko? To záleži od typu fazule. Ja mám najradšej, keď je uvarená tak, že je ešte trošičku tvrdkavá. Pred dovarením hoď do hrnca klobásy (celé). Keď sa uvaria, vyber ich aj s kolenom a nechaj vychladnúť. Lepšie sa potom krájajú. Urob zasmážku* a vlej ju (za stáleho miešania) do fazuľovice. Bacha bude prskať. Nakrájaj klobásy, vykosti koleno a šupni ich do hrnca. Povar.

*Zasmážka: V panvičke zohrej olej. Pridaj múku a posmaž. Počas prípravy je dôležité kašičku stále miešať, lebo múka sa vie veľmi rýchlo pripáliť. Keď z toho budeš mať zlatistú penu, posýp ju paprikou a ešte posmaž. Nie dlho, aby sa nespiekla, nezhnedla a nezhorkla. Keby si ju použil takú, zhorkne ti celý hrniec fazuľovice.

Ak sa chceš najesť vynímočnej fazulovice, dopraj si ju s hrubými, domácimi slížami a slivovicou. Mňam!

PS: Keď pojdeš spať, pootvor si okno! Budeš robiť to isté, čo fazuľa pri namáčaní.Smile

Dni po varení:

Choď na trh a poobzeraj sa...