recepty hľadaj top10
Koláče
Bleskový tvarohový závin

pridal: AntiBarbie-08.10.2007

suroviny

1bal lístkové cesto (rozvaľkané - mrazený polotovar)
1bal tvaroh (výhradne Cottage Cheese !)
vaječný žĺtok (nie je nevyhnutný)
soľ
cukor kryštálový (veľmi hrubý - na posýpku)
1 med
1cl rum
alebo hrozienka (nie sú nevyhnutné)
škorica mletá (nie je nevyhnutná)
muškátový orech mletý (nie je nevyhnutný)

postup

Raz, na návšteve u kamarátky Sabine, nás ponúkla rozprávkovo skvelým závinom. Keď prezradila ako ho pripravila, nechcela som uveriť, že je to také jednoduché:

(Ak máš rada hrozienka, namoč ich do vody s troškou rumu.) Mrazenú rolku rozvaľkaného lístkového cesta v papieri na pečenie necháš rozmraziť pri izbovej teplote natoľko, aby si ju vedela rozvinúť na plech. Cesto nesmie byť ani priveľmi tuhé ani príliš mäkké.

Celú plochu cesta trošičku posypeš soľou, rozmiešaš hrudky Cottage Cheese-u s tvarohovou šťavou v kelímku a cesto potrieš súvislou vrstvou, tak aby na každej strane zostal 1cm okraj voľný. (Posyp hrozienkami a mletou škoricou alebo muškátovým orechom.)

Potom cesto pomocou podkladového papiera zvinieš do závinu a pritlačíš oba konce, aby sa uzatvorili. Celú dĺžku voľného okraja potrieš zospodu žĺtkom, aby sa pri pečení prilepil. Potom závin posypeš veľmi hrubým kryštáľovým cukrom (pri pečení sa na povrchu rozpustí) a potrieš zvyšným žĺtkom, aby závin získal krásnu zlatistú farbu.

Vlož do vyhriatej rúry a na 200 stupňoch peč cca 20-30min.

Závin servíruj ešte horúci a poliaty medom.

Napriek tomu, že tvaroh nejako zvlášť neobľubujem, tento závin je skutočne rozprávkový!