recepty hľadaj top10
Torty a zákusky
MEGApusinka (zimná a letná torta)

pridal: AntiBarbie-14.10.2007

suroviny

6ks vaječný bielok
300g cukor práškový
2bal cukor škoricový (ZIMNÁ)
3PL škorica mletá (ZIMNÁ)
3PL kakao (horké - LETNÁ)
1bal čokoláda (horká)
1ČL ocot Balsamico (alebo)
1ČL ocot vínny (červený)
250ml smotana na šľahanie
2ks jablká (veľké - ZIMNÁ)
250g maliny (LETNÁ)

postup

Myslím si, že torta, ktorú popisujem v nasledujúcich riadkoch, môže zaslúžene patriť medzi recepty nového tisícročia. Má moderný spôsob prípravy, takpovediac umelecký vzhľad, ale najmä delikátne kráľovskú chuť, pričom vás zaručene nebudete ťažiť v žalúdku. Je taká krehká, že ju môžete krájať servírovacou podberačkou. Podľa chuti a ročného obdobia ju môžete pripraviť 2 spôsobmi:

ZIMNÁ TORTA:

Najskôr rozohrejte rúru na 180 stupňov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V mise poriadne premiešajte práškový cukor so škoricou a postupne ich preosievajte a prišľahávajte do snehu. Prilejte a prišľahajte lyžičku octu Balsamico, ktorý je v procese prípravy veľmi dôležitý (počas pečenia tortovej bázy spôsobuje vznik jej pružného jadra). Na jemno nakrájajte polovicu horkej čokolády (nepoužívajte čokoládu na varenie - obsahuje veľa tuku) a primiešajte ju do zmesi. Hotová zmes by mala by byť lesklá a pomerne tuhá.

Plech vyložte papierom na pečenie a od stredu naň nakladajte pripravenú zmes, tak aby vytvorila kruh s priemerom cca 22cm a výškou cca 6cm. Opatrne uhlaďťe povrch a boky bázy a vložte plech do stredu vyhriatej rúry, pričom jej teplotu ihneď znížte na 150stupňov. Pečte min. 1hodinu (tortová báza sa v rúre zväčší a popraská), až kým nebude povrch bázy suchý a tuhý, ale vnútro bude na dotyk pružné. Potom každých 15 min. postupne znižujte teplotu rúry až na 100stupňov. Potom rúru úplne vypnite, ale tortovú bázu nevyberajte, pootvorte dvierka rúry a bázu takto nechajte postupne vychladnúť. Báza trošku spľasne, ale nemala by ostať plochá.

Umyté jablká zbavte jaderníkov a nakrájajte ich na menšie kúsky. Na panvicu kvapnite olej, pridajte jablká, škoricový cukor a duste ich pod pokrievkou, kým úplne nezmäknú. Nechajte ich úplne vychladnúť. Nakrájajte nadrobno druhú polovicu horkej čokolády a vyšľahajte šľahačku do tuha.

Tortovú bázu veľmi opatrne preložte na servírovací podnos, na jej vrch naložte šľahačku, tú posypte čokoládou a na vrch dajte pripravené jabĺčka.

LETNÁ TORTA:

Postup je rovnaký, akurát... škoricu nahradíte horkým kakaom a dusené jabĺčka čerstvými malinami. Stačí keď použijete polovičné množsvo práškového cukru. Maliny prepláchnite, nechajte poriadne odkvapkať, ale inak ich neupravujte, len uložte na povrch.