6-8ks zemiaky (nové, veľké) |
250-300g syr tvrdý (Feta, alebo iný podobný, slaný syr) |
2ks chilli (sušené) |
6-8ks cibuľka jarná (alebo) |
3ks cibuľa |
6-8PL olej olivový (najlepšie extra virgin) |
citrónová šťava (z 1/2 citróna) |
3ks rozmarín (vetvičky) |
rasca (drvená) |
citrónová tráva mletá |
1ks kapusta čínska/ pekingská (listy) |
mlieko kyslé (acidofilné, 1 ks na os.) |
6-8ks huby čerstvé (šampióny - veľké) |
200ml smotana na varenie (alebo na šľahanie) |
čierne korenie mleté |
soľ |
Nové zemiaky dobre umyte a urobte do nich pozdĺžne zárezy každý cca 1,5 cm.
Syr nakrájajte na malé kocky, na drobno chilli papričku aj so semienkami a zamiešajte k syru. Pridajte 2-3 PL olivového oleja a citrónovú šťavu a dobre premiešajte.
V mažiariku rozdrvte rascu, ihličky rozmarínu (môžete použiť aj mletý), pridajte mletú citrónovú trávu a zmiešajte s 3 PL olivového oleja.
Nakrájajte cibuľu a pripravte si 2 vrstvy alobalu na zábal. Na stred rozvinutého alobalu rozotrite štetcom trošku oleja a posypte ho cibuľou. Vezmite zemiak a každý zárez natrite zmesou z mažiarika. Potom do každého z nich natlačte syrovú zmes.
Spojte vrcholy alobalu do 1 hrotu, potom spojte a zarolujte všetky 4 okraje, nakoniec balíček na všetkých spojoch dobre utesnite. S každým ďalším zemiakom postup opakujte.
Rozohrejte rúru na 260 stupňov. Balíčky uložte na plech a podlejte vodou. Vložte do rúry a pri 230 stupňoch pečte 1-1,5 hod.
Listy čínskej kapusty zbavte tvrdého stredu, umyte ich a vysteľte nimi tanier. Vyberte balíček, položte do stredu taniera, otvorte na spôsob "votrelca" a ihneď servírujte. Podávajte s acidofilným mliekom, zakysankou, ALEBO S HASIACIM PRÍSTROJOM, lebo jedlo bude nielen horúce ale aj riadne pálivé.
Voliteľná príloha:
Nakrájané šampióny, poduste na troške olivového oleja. Až zmäknú pridajte čierne korenie, rascu a trošku soli. Huby zalejte smotanou a ďalej duste pod pokrievkou, až kým zmes nezhustne.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |